15 milijardi kuna za projekte JPP-a

Bez autora
Sep 20 2012

Za projekte javno-privatnog partnerstva (JPP), koji Hrvatskoj pružaju nove prilike za poboljšanje i veću dostupnost javne infrastrukture, Vlada je predvidjela 15 milijardi kuna u srednjoročnom razdoblju. Već idući mjesec mogli bi početi prvi natječaji za traženje partnera za prvi blok projekata ukupno vrijednih 748 milijuna kuna. Objava natječaja za prvi blok projekta u listopadu ovisit će i o provjeri tih projekata, mogućnosti zaduženja i plaćanja u Ministarstvu financija i Agenciji za JPP. Riječ je o projektima za nekoliko škola u Varaždinu, bolnica u Varaždinu i Popovači, skladištima za MORH i drugim. U svemu se dosta očekuje i od županija i gradova, ali za sada je najvažnije da oni nominiraju projekte, nakon čega će se provjeriti jesu li ti projekti mogući prema modelu JPP, a što propisuje novi Zakon o JPP-u.

15 milijardi kuna za projekte JPP-aZa projekte javno-privatnog partnerstva (JPP), koji Hrvatskoj pružaju nove prilike za poboljšanje i veću dostupnost javne infrastrukture, Vlada je predvidjela 15 milijardi kuna u srednjoročnom razdoblju.

Već idući mjesec mogli bi početi prvi natječaji za traženje partnera za prvi blok projekata ukupno vrijednih 748 milijuna kuna.

Istaknuo je to predsjednik Upravnog odbora Centra za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija (CEI) Dragan Marčinko pred više od sto predstavnika škola, dječjih vrtića, bolnica, tvrtki i institucija iz Zagreba i okolice na radionici o JPP-u koju su organizirali taj centar, Agencije za javno privatno partnerstvo (AJPP) i tjednik Lider.

To je ujedno prva radionica o JPP-u, nakon koje idući tjedan slijede još u Rijeci i Osijeku, a zatim u Splitu, kako bi se lokalnoj zajednici približili model, uvjeti i korisnost provedbe projekata JPP-a.

Objava natječaja za prvi blok projekta u listopadu ovisit će i o provjeri tih projekata, mogućnosti zaduženja i plaćanja u Ministarstvu financija i Agenciji za JPP, a riječ je o projektima za nekoliko škola u Varaždinu, bolnica u Varaždinu i Popovači, skladištima za MORH i drugim. U svemu se dosta očekuje i od županija i gradova, ali za sada je najvažnije da oni nominiraju projekte, nakon čega će se provjeriti jesu li ti projekti mogući prema modelu JPP, a što propisuje novi Zakon o JPP-u.

Do sada je u Hrvatskoj realizirano samo 13 pravih projekata JPP-a (nekoliko škola u Varaždinu i Varaždinskoj županiji, u Koprivnici i Međimurju, Autobusni kolodvor u Osijeku te dvije sportske dvorane u Splitu i Varaždinu), čija je ukupna vrijednost bila 640 milijuna kuna.

Projekti JPP-a samo su dio velikoga novog investicijskog ciklusa od 120 milijardi kuna koji pokreće Vlada, a tu su uključeni i projekti obnovljivih izvora energije, veliki energetski objekti i drugi, kazao je Marčinko.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik